5.000 militanten Openbare Sector op straat tegen regering

(19/03/15) - Het gemeenschappelijk vakbondsfront van de openbare diensten (VSOA, ACV en ACOD) heeft donderdag op het Muntplein in Brussel actie gevoerd tegen de besparingsplannen en de pensioenhervorming die de regering wil doorvoeren.

De aanpak van de besparingen moet duidelijk anders, stellen de vakbonden. En het pensioendebat moet globaal gevoerd worden binnen de Nationale Pensioenconferentie. "Meer middelen, meer mensen en meer respect" vragen de vakbonden voor de overheidsdiensten.

Na de militantenconcentratie van vorige week was het nu de beurt aan de vakbonden van de overheidsdiensten om aan de alarmbel te trekken. Dat deden ze met meer dan 5.000 militanten, de politie houdt het op 4.500.

Op een podium op het Muntplein brachten werknemers van verschillende strekkingen binnen de overheidsdiensten een getuigenis van hoe de besparingen van de regering een impact hebben op hun werk en hun leven.

De kei van de openbare dienstverlening is bijna helemaal gestroopt

De besparingen in de openbare sector gebeuren blind volgens het vakbondsfront en er is geen enkel overleg rond de pensioenhervormingen. "Ze zijn nu zes maanden bezig en ze hebben nog niets concreet.

Henk Herman van VSOA vindt dat de militanten weer een belangrijk signaal gegeven hebben. "Het is meer dan genoeg met de brute besparingen. Deze regering heeft geen visie en geen toekomstplan."

Fotoreportage

Het wordt tijd dat wij gehoord worden", zegt Chris Reniers van het socialistische ACOD. Wat Reniers tegen de borst stoot, is dat de regering kleine beslissingen neemt omtrent de pensioenen, die allen een negatieve impact hebben. "Voer een globaal debat binnen de Nationale Pensioenconferentie." Maar het mag niet enkel bij praten blijven. "Wij willen geen overleg, zonder resultaat."

Dat de regering de vakbonden niet hoort, is een grote ergernis. "De regering doet koppig voort met de besparingsplannen, terwijl er eigenlijk een verantwoord sociaal overleg moet gebeuren", zegt Luc Hamelinck van ACV. "De regering blijft maar naar de cijfers kijken, maar niet naar de gevolgen voor de mensen."

Ook de nationale voorzitters van de vakbonden kwamen hun centrales een hart onder de riem steken. "We moeten de statuten vrijwaren, de tewerkstelling vrijwaren en ook de dienstverlening aan de bevolking vrijwaren". Men ziet trouwens dat de actualiteit het besparingsbeleid van de regering inhaalt. "De gebeurtenissen met het 17-jarige meisje dat geen opvang vond, hoewel er een centrum helemaal leegstaat, en de BBI die meer personeel wil, toont aan dat de dienstverlening aan de bevolking op zijn tandvlees zit."

Bron : Belga

Onze website maakt gebruik van cookies. Dit helpt ons om je een betere gebruikerservaring te bieden en laat ons ook toe onze website te optimaliseren.  Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Meer infoSluiten